top of page

Stiai ca in yoga ne controlam respiratia?

La fiecare 4-5 ore, una din nari devine dominanta in procesul respiratiei. Acest aspect este determinat de creier pentru a gestiona mai bine functiile aparatului respirator pentru ca atunci cand una din nari este activa, cealalta este in repaos. Se crede ca ciclurile nazale sunt prezente la 80% din oameni, si este probabil sa nu stim daca le avem fiindca se intampla in mod involuntar.

Totodata, se cunoaste ca o jumatate a creierului (emisfera) controleaza cealalta jumatate a corpului -adica mana stanga este controlata de partea dreapta a creierului si invers. Acest lucru se aplica si in cazul narilor: atunci cand respiratia este dominanta nara stanga, partea dreapta a creierului este activa, iar atunci cand respiratia este dominanta nara dreapta, emisfera stanga a creierului este mai activa. Desi dovezile nu sunt foarte clare in acest sens, se crede ca partea dreapta a creierului este asociata cu o activitate crescuta a sistemului nervos Parasimpatic (responsabil cu raspunsul de relaxare al organismului); Iar partea stanga a creierului este asociata cu o activitate crescuta a sistemului nervos Simpatic (responsabil cu raspunsul de alerta al organismului). Mai multe despre Sistemul Nervos Central poti afla in articolul "Stiai ca yoga ajuta la imbunatatirea memoriei?"


Yoghinii cred ca interventia in respiratie poate regla functionarea sistemului nervos central prin influentarea functionarii creierului si a raspunsului resimtit de corp. Spre exemplu, in respiratia alternativa (Nadi Shodhan Pranayam), se foloseste doar o nara pentru o respiratie completa (inspir+expir) iar apoi se alterneaza pentru a realiza un ciclu complet. Astfel, se controleaza activitatea emisferelor creierului, stimuland echilibrul dintre partea care lucreaza si cea in repaos. Aceasta tehnica ilustreaza perfect principiile yoga clasice de Prana-Apana-in acest caz permiterea corpului sa se hraneasca cu oxigen dar si inlaturarea obstacolelor pentru eliminarea eficienta a dioxidului de carbon.


Aceasta tehnica relaxeaza mintea si calmeaza corpul. Respiratia alternativa se practica de regula la finalul practicii posturale ca o modalitate de curatare a sistemului nervos, stimularea claritatii mentale prin concentrare pe un singur obiect (respiratia) si echilibrarea energiilor feminine si masculine. O astfel de respiratie controlata o poti invata la sesiunile de Yoga Terapia din Online. Pentru mai multe detalii, acceseaza Cursuri.


Acest articol face parte dintr-o mini-serie de articole care isi propun sa prezinte efectele benefice dovedite stiintific ale unei practici constante de yoga. Toamna reprezinta pentru mine anotimpul potrivit studiului astfel am initiat miscarea #mondaymotivation prin care in fiecare zi de luni postez cate o mica curiozitate stiintifica aici pe Blog si in Instagram-andrayogaromania. Adaptare dupa: "The Science of yoga" Ann Swanson

26 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page